preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Anđelinović - Sućuraj

 

 

 
 
Svako treće dijete u najugroženijim zemljama afričkog kontinenta nema sigurno okruženje za igru i učenje. Djeca tih područja svakodnevno se suočavaju s nedostatkom hrane i pitke vode, kao i brojnim drugim životnim problemima. Druženje s vršnjacima i bezbrižno djetinjstvo zamjenjuje surova borba sa siromaštvom i neimaštinom. U takvim okolnostima, za veliki broj djece,  škole kakve mi danas poznajemo daleka su budućnost, a odrastanje u vrtićima poput naših tek jedan od mnogih životnih snova.
U okviru inicijative „Škole za Afriku" osigurava se izgradnja i obnova predškolskih ustanova i škola u  najugroženijim područjima Afrike te brine o potrebama djece i njihovih obitelji, a  posebna pažnja  usmjerena je  na pružanje pomoći djeci u najnepovoljnijem položaju – djeci koja žive bez roditelja, u izrazitom siromaštvu, ili pak  djevojčicama koje su često, u odnosu na dječake, dodatno zakinute za mogućnost školovanja.
Nakon vrlo uspješne prve faze projekta „Škole za Afriku" (2005. – 2009.) u okviru koje je  osigurana pomoć za više od 4 milijuna djece u šest afričkih zemalja, projekt  u drugoj fazi (2010.-2013.) ima za cilj   osigurati pomoć i podršku za više od 8 milijuna djece u 11 najugroženijih zemalja afričkog kontinenta (Angola, Burkina Faso, Etiopija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Niger, Ruanda, Južnoafrička Republika, Zimbabve).
 
 
Sudjelovanje Hrvatske u inicijativi „Škole za Afriku"
 
Hrvatska se 2008. godine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priključila zajednici od 24 zemlje svijeta, čiji građani pomažu djeci Afrike da se školuju i tako izađu iz začaranog kruga siromaštva i neznanja. Prve je godine u ovom  projektu  sudjelovala 51 škola, a donacije djece, škola i građana podržalo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Sva sredstva prikupljena u Hrvatskoj u okviru projekta „Škole za Afriku" prve godine bila su usmjerena  za pomoć djeci Ruande.
Od 2009. raste broj škola uključenih u projekt – osnovnim školama pridružili su se i srednjoškolci te je ukupan broj hrvatskih škola uključenih u projekt „Škole za Afriku" porastao na 194. Humanitarno-edukativne aktivnosti omogućile su ne samo prikupljanje sredstava za pomoć djeci Ruande nego i uključivanje učenika u globalno važna pitanja, osnažujući ih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu.
Tijekom 2010. i 2011., projekt "Škole za Afriku" redovno podržava više od 212 osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim učiteljima, učenicima i ostalim djelatnicima škola. Svi zajedno omogućili su da se kod mladih potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljega i pravednijega svijeta. Sva prikupljena sredstva tijekom 2010. i 2011. godine, u okviru projekta „Škole za Afriku"  u Hrvatskoj,  bila su usmjerena  za pomoć djeci jedne od najsiromašnijih afričkih zemalja – Etiopije.
Samo je u Hrvatskoj zahvaljujući donacijama škola i građana od 2008. do 2011. godine – prikupljeno više od 2,7 miljuna kuna za pomoć djeci Ruande i Etiopije. U projektnim aktivnostima sudjelovalo je više od 80.000 učenika diljem Hrvatske razvijajući svoju empatiju i osjećaj brige za druge.
 
Zajedno sa osnovnim i srednjim školama ove godine projektu se aktivno pridružuju i predškolska djeca mnogih vrtićkih zajednica.
 
 
U ime djece Afrike, iskazujemo našu neizmjernu zahvalnost svima koji su nam se pridružili, kao i onima koji će to tek učiniti u novoj školskoj i pedagoškoj godini koja je pred nama. 
Vjerujemo da će i u odgojno-obrazovnom razdoblju koje je pred nama vaša briga i trud doprinijeti značajnim promjenama za djecu u Etiopiji.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Mislite li da je vrijeme da Stipe Vuljan Bartola preda kapetansku traku nekom mlađemu?
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Anđelinović - Sućuraj / Sućuraj bb, HR-21469 Sućuraj / os-aandjelinovic-sucuraj.skole.hr / ured@os-aandjelinovic-sucuraj.skole.hr
preskoči na navigaciju